IPCONFIG komut satırı aracı – DNS


IPCONFIG Komut Satırı Aracının Kullanımı

DNS çözümleme sorunlarının giderilmesinde kullanılan bir diğer önemli araç ise IPCONFIG aracıdır. Aynı araç genel TCP/IP sorunlarının giderilmesi sırasında da kullanılır. IPCONFIG aracının DNS ile ilgili sorun giderme sürecinde işe yarayan birkaç komutu şöyle listelenebilir.

ipconfig /flushdns – Client-side cache taraflı bir sorun yaşarsanız, flushdnsparametresinin kullanımıyla birlikte dns cache’i temizlenebilir. Bu komutla birlikte daha önceden cache’e alınmış tüm sorgular temizlenir. Sunucunun IP adresini değiştirdiği durumlar istemci hala eski IP adresinden ulaşmaya çalıştığında bu komutu girip cache’ine yeni gelen IP adresini alabilir.

ipconfig /registerdns – Bu komut eğer belirli bir zone dinamik güncelleştirme desteği veriyorsa, istemcinin kendini DNS’te tekrar kaydettirmesini sağlar

ipconfig /displaydns – displaydns parametresi oldukça yararlı ancak pekte iyi bilindiği söylenemeyen bir parametredir. Bu parametreyle birlikte client-side cache içeriği görüntülenir ve kişisel kayıtlarla ilgili sorunların giderilmesi esnasında oldukça yararlıdır.

NOT: Bu 3 parametre ve birkaç tanesi daha sadece Windows 2000 ve daha sonraki istemcilerde kullanılabilir durumdadır. NT 4.0 gibi daha eski istemciler daha temel komutlarla sınırlı durumdadır ve WIN9x istemciler WINIPCFG adı verilen farklı bir araç kullanırlar. NSLOOKUP aracında olduğu gibi, IPCONFIG aracında da “ipconfig  /?” komutu komut satırında yazıldığında detaylı yardım bilgisi görüntülenebilir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *